Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.. 6 απλά βήματα..

Η κυτταρίτιδα είναι ο συνδυασμός της κληρονομικότητας με την κακή διατροφή και τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Επειδή όμως, τα γονίδιά μας, με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα υπόλοιπα.



Γυμνάσου

Αναμφίβολα, η καθιστική ζωή συντείνει τα μέγιστα στη αύξηση της κυτταρίτιδας. Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μέσα από την καθημερινή μας ρουτίνα αρκεί για να βελτιώσουμε την εικόνα μας. Ας βάλουμε ως στόχο να περπατάμε μια ώρα κάθε μέρα μετά τη δουλειά, ή να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, ή να ασχοληθούμε την καθαριότητα του σπιτιού πιο συχνά. Αν βέβαια καταφέρουμε να βρούμε χρόνο και για το γυμναστήριό μας τότε αυτό αποτελεί την καλύτερη λύση.

Πες τέλος στα έτοιμα φαγητά

Γυρνάμε κουρασμένοι στο σπίτι το βράδυ, πού όρεξη για να μαγειρέψουμε κάτι, ας παραγγείλουμε. Οι τροφές αυτές κατά βάση είναι πλούσιες σε λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα λιπαρά, που ευθύνονται τόσο για διάφορα προβλήματα υγείας (καρδιαγγειακά, καρκίνος κα), όσο και για τη δημιουργία και αύξηση της κυτταρίτιδας. Τα λιπαρά αυτά δύσκολα μεταβολίζονται από το σώμα και συνήθως (όταν συνυπάρχει και υψηλή ενεργειακή πρόσληψη) αποθηκεύονται στις ευαίσθητες περιοχές των μηρών και γλουτών, επιτείνοντας το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Παράλληλα, οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αλάτι και σε άλλα ενισχυτικά γεύσης, που αποτελούν εχθρούς της κυτταρίτιδας. Ετσι, για παράδειγμα, μπορούμε να ετοιμάσουμε εμείς οι ίδιοι μια πίτσα με τις μισές θερμίδες και αλάτι που έχει η έτοιμη και το σημαντικότερο με μεγαλύτερη θρεπτική αξία, καθώς θα έχει τα αγνά συστατικά που εμείς χρησιμοποιήσαμε.

Φάε πρωινό

Όσο κι αν βιάζεστε, ποτέ μην ξεκινάτε τη μέρα σας νηστικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της νύχτας τα επίπεδα της γλυκόζης πέφτουν, οπότε εάν φύγουμε από το σπίτι έχοντας πιει μόνο ένα σκέτο καφέ, μέχρι να φτάσουμε στο γραφείο θα έχουν μειωθεί πολύ. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έδειξε ότι η παράλειψη του πρωινού είναι μία από τις αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του ενεργειακού ισοζυγίου και, συνεπώς και σε τοπική εναπόθεση λίπους. Φάτε λοιπόν κάτι που θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε.

Προτίμησε δημητριακά ολικής άλεσης 

Μακαρόνια ολικής, ψωμί μαύρο, πληγούρι, κους-κους, κράκερς ολικής άλεσης ή ακόμα και μπισκότα με αγνά δημητριακά, προσφέρουν εκτός από άμεση ενέργεια (υδατάνθρακες) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς αποτελούν απαραίτητα 'εξαρτήματα' ενζυμικών συστημάτων που χωρίς αυτά δεν γίνονται οι μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Ταυτόχρονα προμηθεύουν τον οργανισμό μας με φυτικές ίνες, βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, απομακρύνοντας την ίδια στιγμή επικίνδυνες ουσίες (τοξίνες, νιτρικά, συντηρητικά) που παραφυλούν σε αυτό με κακούς σκοπούς. Οι φυτικές ίνες και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν δύο πολύ καλούς συμμάχους για τη μείωση της κυτταρίτιδας.

Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ιδανικός συνδυασμός υδατανθράκων, βιταμινών και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών, δηλαδή ενέργειας και των στοιχείων εκείνων που βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιήσει την ενέργεια αυτή. Αν νιώθετε αδυναμία ή υπογλυκαιμία, δοκιμάστε να φάτε λίγες φράουλες ή ένα ακτινίδιο. Το φρούτο λειτουργεί ως μια τονωτική ένεση για την περιοχή της κυτταρίτιδας, καθώς την προμηθεύει εκτός από ενέργεια και βιταμίνες και με νερό, συμβάλλοντας έτσι στην σωστή ενυδάτωση της περιοχής. Ταυτόχρονα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές κυρίως βιταμίνης C, Ε και φλαβονοειδών, που αποτελούν συμμάχους στον πόλεμο κατά της κυτταρίτιδας.

Ο μύθος γύρω από τα αναψυκτικά
Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι τόσο η κατανάλωση καφεΐνης όσο και ανθρακικού σχετίζεται με τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Μάλιστα, αν το αναψυκτικό είναι light τότε θα λέγαμε ότι δρα προστατευτικά, καθώς προστατεύει τον οργανισμό από το θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή την αύξηση της εναπόθεσης λίπους στην περιοχή.
Συμπερασματικά, η άφθονη κατανάλωση υγρών, μαζί με άσκηση και μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια, φαίνεται να συνθέτουν το πλαίσιο προστασίας κατά της ενοχλητικής κυτταρίτιδας.

3 σχόλια:

  1. πολυ ωραιο αρθρο... :P
    http://angels-wear-prada-too.blogspot.com/2011/08/just-beautiful-family-night.html?showComment=1312584367032#c7870505809121512796

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ουφ..καταραμενη κυτταριτιδα!! ποσο νερο να πιω πια>>>??χιχιχι
    πολυ ωραια αναρτηση!!

    φιλακιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ χρήσιμα tips όντως!
    Επειδή όμως η κυτταρίτιδα ειναι καταραμένη όπως λέει κι η caramellitsa, δείτε πως μπορούμε να απαλλαγούμε και με τη βοήθεια των ειδικών!!
    http://www.allaboutbeauty.gr/category/%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CF%85%CF%84%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%82/

    ΑπάντησηΔιαγραφή