Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ινδική αστρολογία... Εσύ τι ζώδιο είσαι;


Η Ινδική αστρολογία θα μπορούσε να ήταν ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που δόθηκαν στην ανθρωπότητα. Χρονολογείται εδώ και 7000 χρόνια και θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της ζωής και της κουλτούρας της Ινδίας. Στη Δύση έγινε γνωστή στη δεκαετία του 1950. 

Η Ινδική αστρολογία λέγεται ότι προήλθε από οράματα των αρχαίων προφητών της Ινδίας. Η γνώση πέρασε δια μέσου των αιώνων με την προφορική παράδοση. Όμως πολλή γνώση χάθηκε μέσα σ' αυτή τη διαδρομή, αλλά η καρδιά αυτής της γνώσης παραμένει ακόμη. 

Η βασική της αρχή είναι η εσωτερική αυτογνωσία. Σκοπός της δεν είναι να μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε εκτεθειμένοι στις εξωτερικές δυνάμεις αλλά να μας βοηθήσει να χρησιμοποιήσουμε τη ζωή μας για μια μεγαλύτερη αυτοανάπτυξη. 

Αναγνωρίζει τέσσερις σκοπούς στη ζωή, kama, artha, dharma και moksha, οι οποίοι εκφράζονται σ' ένα γενέθλιο χάρτη δια μέσου των οίκων. 

• Kama: αντιπροσωπεύει τις επιθυμίες και τις ανάγκες του ατόμου σ' ένα πολύ πρακτικό επίπεδο με σκοπό την ευχαρίστηση. Ότι κάνουμε στη ζωή πρέπει να είναι μια πηγή χαράς και να μη προκαλεί πόνο σε κανένα δημιούργημα. Ο 3ος, ο 7ος και ο 11ος είναι οίκοι «kama». 

• Artha: είναι η επίτευξη των στόχων μας δια μέσου απόκτησης πραγμάτων αξίας, του πλούτου, που θα επιτρέψει να συμπληρώσουμε την ισχύ μας στη ζωή, στην εργασία, στην καριέρα και γενικά στα οικονομικά θέματα. Ο 2ος, ο 6ος και ο 10ος είναι οίκοι «artha». 

• Dharma:αντιπροσωπεύει τις αρχές, τον νόμο και αναφέρεται στην ανάγκη μας για τιμές ή κοινωνική αναγνώριση. Είναι το καθήκον μας στους άλλους και στους εαυτούς μας. Ο 1ος, ο 5ος και ο 9ος είναι οίκοι «dharma». 

• Moksha: είναι η απελευθέρωση του ατόμου και αναφέρεται στις ανάγκες για πνευματική ανάπτυξη. Είναι επίσης η κατάσταση «νιρβάνα» που μας οδηγεί ν' αφήσουμε την φυσική ζωή και να αναζητήσουμε υψηλότερη συνείδηση. Ο τελικός σκοπός για κάθε ενσαρκωμένη ψυχή. Ο 4ος, ο 8ος και ο 12ος είναι οίκοι «moksha». 



Ιανουάριος –Mesha 

Ο Mesha είναι το πρώτο ζώδιο της ινδικής αστρολογίας, γι’αυτό αντιπροσωπεύει τη νέα αρχή. Οι άνθρωποι που είναι γεννημένοι στο ζώδιο αυτό, είναι ενθουσιώδεις και δημιουργικοί, ιδιαίτερα ενεργητικοί αφού εκφράζονται και εκτονώνονται μέσω της δράσης και της παραγωγικότητας. Γεννημένοι για να ξεχωρίσουν με διάφορους τρόπους και μέσα, επιδιώκουν να είναι οι καλύτεροι στον τομέα τους αφού διακρίνονται από μεγάλη ανταγωνιστικότητα και διάθεση υπεροχής. Είναι γεμάτοι όνειρα, στόχους και αναζητούν τρόπους για να τα διοχετεύσουν και να τα εκπληρώσουν. Εάν δεν τα καταφέρουν, πληγώνονται πολύ διότι δεν αντέχουν την αποτυχία. Πολύ συχνά ρισκάρουν σε οποιονδήποτε τομέα, χωρίς να εξετάσουν πολύ σοβαρά τις συνέπειες αυτού του ρίσκου. Ουσιαστικά, δεν τους ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα της ενέργειας αυτής, επειδή δεν φοβούνται να έλθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους. Ο Mesha δεν κινείται μέσω της σκέψεις και της λογικής, αλλά μέσω του ενστίκτου του. Ως άνθρωποι είναι γενναιόδωροι με τους άλλους, καλόκαρδοι, ανεξάρτητοι, απόλυτα ειλικρινείς, αν και συχνά επιθετικοί και διασπαστικοί. 



Φεβρουάριος – VRISHABHA 

Ο Vrishabha είναι ζώδιο του προσδιορισμού, της σταθερότητας και της ήρεμης δύναμης. Μέσω αυτών των χαρακτηριστικών τα άτομα που ανήκουν στο ζώδιο αυτό ολοκληρώνουν τους στόχους που βάζουν με αργούς και σταθερούς ρυθμούς. Δεν είναι υπέρμαχοι του παρορμητισμού και της βιασύνης, αφού θέλουν να είναι σίγουροι για τα αποτελέσματα κάθε κίνησής τους. Η ζωή τους και οι ενέργειές τους προσαρμόζονται σύμφωνα με ότι νιώθουν πως τους προσφέρουν ασφάλεια, διάρκεια και σιγουριά. Έτσι οι επιλογές τους δεν γίνονται βάσει του αυθορμητισμού και των ιδεαλιστικών αξιών, αλλά βάσει της διασφάλισης των συμφερόντων τους. Δεν μπορούν να αντισταθούν στις ανέσεις, στην πολυτέλεια και στην υλική εξασφάλιση, γι’αυτό και στην προσωπική τους ζωή τείνουν να συνθηκολογούν περισσότερο. Παρόλο αυτά, είναι σταθεροί και ακλόνητοι στα συναισθήματα και στις πεποιθήσεις τους, καθώς και ιδιαίτερα προστατευτικοί με αυτούς που αγαπούν. Συνήθως, είναι άτομα που σέβονται πολύ τις παραδοσιακές αξίες και έχουν αναπτυγμένη την αίσθηση της ηθικής, εκτός αν αισθανθούν ότι πλήττεται το κύρος τους και οι κτήσεις τους, και αυτό επειδή δεν αντέχουν να υποστούν το αίσθημα απώλειας σε οτιδήποτε αυτοί θεωρούν κεκτημένο. 



Μάρτιος - MITHUNAΟ 

Mithuna έχει ιδιαίτερα ευμετάβλητη διάθεση, ενεργητική και ανήσυχη φύση. Τα άτομα που ανήκουν στο ζώδιο αυτό είναι υπερκινητικά και απρόβλεπτα στην συμπεριφορά και στις ενέργειές τους. Είναι πολύ δύσκολο οι άλλοι να προβλέψουν την επόμενη κίνησή τους, και αυτό λόγω της πολύπλευρης προσωπικότητάς τους. Υιοθετούν οτιδήποτε τους εντυπωσιάζει και το προσαρμόζουν πολύ άνετα στα δικά τους χαρακτηριστικά. Αναζητούν τρόπους για να εκπλήσσουν τους άλλους, κάνοντας διάφορες καινοτομίες στις ιδέες τους, στις απόψεις τους ή σε οτιδήποτε αυτοί θεωρούν ότι χρειάζεται αναπροσαρμογή. Είναι ευφυείς, αντικομφορμιστές και ιδιαίτερα πνευματώδεις. Διαπρέπουν σε ό,τι αφορά την μάθηση, την έρευνα και την πληροφόρηση, γι’αυτό και τα ενδιαφέροντά τους κινούνται γύρω από αυτούς τους τομείς. Στην προσωπική τους ζωή αγαπούν την ποικιλία και το φλερτ, όμως ουσιαστικά δεν δεσμεύονται από τίποτα και από κανέναν. Πολύ δύσκολα μένουν προσκολλημένοι στον ίδιο άνθρωπο, στα ίδια ενδιαφέροντα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 



Απρίλιος – ΚΑΤΑΚΑ 

Είναι το ζώδιο της αισθηματικής ευαισθησίας και της συμπόνιας, γι’αυτό και αναζητεί άμεσα ή έμμεσα την εσωτερική ισορροπία. Οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί στο ζώδιο αυτό είναι πολυσύνθετοι, ανασφαλείς και καθόλου αυτόνομοι. Συνήθως έχουν προσκόλληση σε άτομα με δύναμη και έντονη προσωπικότητα, επειδή έτσι νιώθουν περισσότερο ασφαλείς και σίγουροι για τον εαυτό τους. Όπως η Chandra (Σελήνη) που είναι ετερόφωτη, έτσι και εκείνοι αποζητούν ένα αχνό φως στην ζωή τους, παίρνοντας ουσιαστικά κάτι ή μένοντας στην σκιά αυτών που θεωρούν πρότυπα. Δένονται με την θαλπωρή που τους προσφέρει η οικογένεια και δύσκολα αποδεσμεύονται από το παρελθόν τους. Έχουν έντονο το στοιχείο της μητρότητας, είναι προστατευτικοί με το περιβάλλον τους και συνήθως ισόβια δέσμιοι της οικογένειάς τους. 



Μάιος - SIMHA 

Ο Simha είναι θερμός, μεγαλοπρεπής, εντυπωσιακός και δημιουργικός. Τα στοιχεία αυτού του ζωδίου τείνουν προς την αισιοδοξία και στο φως. Η ηλιόλουστη διάθεση των ατόμων που ανήκουν στο ζώδιο αυτό τους κάνει να αποστρέφονται την μιζέρια και τα ημίμετρα. Είναι γεννημένοι για να κατακτήσουν την δόξα. Έτσι μπορούν άνετα να υπερηφανεύονται για τα κατορθώματά τους, αφού με τον τρόπο αυτόν, θα νιώθουν ξεχωριστοί και ανώτεροι στο περιβάλλον τους. Είναι ευάλωτοι στις κολακείες, κομπλιμέντα, ιδιαίτερα όταν αισθάνονται ανασφαλείς, ηττημένοι ή παραγκωνισμένοι. Είναι πρακτικοί, παραγωγικοί, ενθουσιώδεις και τους αρέσει να μεγαλουργούν. Στον έρωτα πιστοί, αφοσιωμένοι και ποτέ δεν κάνουν επιλογές βάσει του συμφέροντός τους, αλλά συντονίζονται απόλυτα με αυτό που επιθυμεί η καρδιά τους. 



Ιούνιος - KANYA 

Το παθητικό στοιχείο που χαρακτηρίζει το ζώδιο αυτό το προδιαθέτει προς τη δειλία και τον δισταγμό. Έχει έντονη τάση φυγής από οτιδήποτε του δημιουργεί άγχος και πανικό και, γενικώς, από οτιδήποτε προδιαθέτει αρνητικά την ψυχολογική διάθεσή του. Τα άτομα που έχουν γεννηθείς στο ζώδιο αυτό είναι ιδιαίτερα πρακτικά και μεθοδικά σε όλες τις εκδηλώσεις τους, έχουν ανάγκη από ασφάλεια και σταθερότητα. Παρόλα αυτά, είναι πολύ ευαίσθητοι και συμπονετικοί και συνήθως συμπαραστέκονται και εξυπηρετούν όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια. Το πιο αρνητικό στοιχείο τους είναι η αδιάκοπη και ασταμάτητη ανάλυση όσων τους απασχολούν, αφού ουσιαστικά, τους αποσυντονίζουν και τους εμποδίζουν στην κατάληξη ενός συγκεκριμένου συμπεράσματος. Η διάθεση κριτικής που έχουν απέναντι στους άλλους είναι μάλλον φαινόμενο της εγωιστικής υπεροψίας τους. 



Ιούλιος – THULA 

Τα άτομα που έχουν γεννηθεί στο ζώδιο αυτό έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση κοινωνικότητας, της αρμονίας και για το λόγο αυτό επιζητούν την επαφή με τους συνανθρώπους τους και την συντροφικότητα στην προσωπική τους ζωή. Ενώ επιζητούν μια αρμονική σχέση χωρίς συγκρούσεις, συνήθως απογοητεύονται. Όμως, η επιθυμία τους αυτή τους καταπιέζει και τους αποπροσανατολίζει από τις δικές τους ανάγκες. Ουσιαστικά, γίνονται δέσμιοι των απαιτήσεων των άλλων, επειδή πιστεύουν ότι η άρνησή τους θα δημιουργήσει δυσαρέσκειες στο περιβάλλον τους. Αυτό που δεν αντέχουν είναι η δυσαρμονία και η ανισορροπία στην ζωή τους, και έτσι συνήθως υποχωρούν ή παρακάμπτουν τα ελαττώματα των άλλων. Είναι γοητευτικοί, δίκαιοι και ευγενικοί, γι’αυτό και ξεχωρίζουν στον κοινωνικό χώρο τους. Όμως, πρέπει να μάθουν να είναι πιο αυτόνομοι και πιο αποφασιστικοί, καθώς και να μην υποχωρούν στις ιδέες και στις απόψεις τους εφόσον πιστεύουν ότι είναι οι σωστές. Εκτιμώντας την ανεξαρτησία τους, θα αποκτήσουν υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις. 



Αύγουστος – VRISCHIKΑ 

Πολλοί Ινδοί αστρολόγοι θεωρούν αυτό το ζώδιο ως το πιο ισχυρό. Ο Άρης, ο κυβερνήτης του, ασκεί την επιρροή του πολύ έντονα σε αυτό. Έτσι τα άτομα που έχουν γεννηθεί στο ζώδιο αυτό καθοδηγούνται από τα πάθη και τις αδυναμίες τους. Είναι επιρρεπείς σε διάφορες υπαρξιακές αναζητήσεις και έρευνες. Διακατέχονται από ανησυχίες, αγωνίες, εμμονές και αυτό επιδρά αρνητικά στην ψυχολογική τους κατάσταση. Είναι ικανοί να φτάσουν υψηλά σε οποιονδήποτε τομέα, αρκεί να τους δοθεί ένα κίνητρο. Το κίνητρο μπορεί να συνοδεύεται με το χρήμα, τον ιδεαλισμό ή να απορρέει από ανάγκη υπεροχής. Είναι δύσκολο για το ζώδιο αυτό να αποπροσανατολιστεί από το στόχο του, διότι, από την στιγμή που θα εκφράσει την επιθυμία του, αυτομάτως αυτή μπαίνει και σε τροχιά εκπλήρωσης. Οι προσωπικές σχέσεις τους είναι θυελλώδεις και τα συναισθήματα ακραία. Συνήθως ερωτεύονται με πάθος, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αγαπούν, αφού η πραγματική έννοια της αγάπης δεν συνδέεται με την καθυπόταξη. 



 Σεπτέμβριος - DHANUR  

Ο Dranur κυριαρχείται από ενέργεια, ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Τα άτομα που ανήκουν στο ζώδιο αυτό έχουν κλίση προς τη φιλοσοφία, την ανώτερη γνώση και τον αποκρυφισμό. Είναι δυναμικοί, εύθυμοι και τολμηροί, ουσιαστικά, αρνητές του συντηρητισμού και του περιορισμού. Βάζουν στην ζωή τους στόχους που βιάζονται να τους εκπληρώσουν άμεσα, χωρίς να τους ενδιαφέρει εάν θα το κάνουν σωστά και μεθοδευμένα. Είναι ιδιαίτερα ανεξάρτητοι, γι’αυτό και αρνούνται τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς στην προσωπική τους ζωή. Όμως, απέναντι στους άλλους είναι τίμιοι και ειλικρινείς. Άλλωστε, δεν κινούνται βάσει των συμφερόντων τους, αλλά βάση του αυθορμητισμού τους. Διακρίνονται από επιπολαιότητα και βιασύνη, ενώ η προσοχή τους διασπάται εύκολα. Δεν αντέχουν τις μίζερες καταστάσεις και τους απαισιόδοξους ανθρώπους, είναι ονειροπόλοι και εναντιώνονται σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να τους προσγειώσει στην πραγματικότητα. 



Οκτώβριος – MAKARA 

Η ζωή των ατόμων που ανήκει στο ζώδιο αυτό είναι αφιερωμένη στην επίτευξη ενός υψηλού στόχου. Η ανάγκη τους αυτή μπορεί να συσχετίζεται με την βιοτική αναβάθμιση, με την αναπλήρωση ενός συναισθηματικού κενού, ή με μια παρελθούσα απόρριψη. Για τα άτομα αυτά είναι πολύ εύκολο να στιγματιστούν από ένα σημαντικό γεγονός που θα τους δημιουργήσει την διάθεση και το διακαή πόθο να αναρριχηθούν στο ανώτερο σκαλοπάτι. Θεωρούν ότι το κύρος και η καταξίωση είναι η ανώτατη κοινωνική ανταμοιβή και η ώθηση προς την επιβεβαίωση. Είναι πολύ πρακτικοί, μεθοδικοί και ανθεκτικοί στην σκληρή εργασία. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ευσυνειδησία τους και η υπευθυνότητά τους. Στις κοινωνικές και στις προσωπικές σχέσεις τους λειτουργούν επιφυλακτικά και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια οικειότητας, εκτός αν διακρίνουν κοινά στοιχεία ή εμπνευστούν από κάτι που πληροί τις προδιαγραφές τους. 



Νοέμβριος – KUMDHA 

Λέγεται ότι τα άτομα που ανήκουν στο ζώδιο αυτό είναι προοδευτικά, εκκεντρικά και απρόβλεπτα. Ουσιαστικά και πάνω από όλα, οδηγούνται σε μια επαναλαμβανόμενη αντίδραση και σε προκλητική συμπεριφορά, έπειτα από μακροχρόνια καταπίεση που έχουν υποστεί από τις συνθήκες της ζωή τους. Στην προκειμένη περίπτωση, η εσωτερική έκρηξή τους οδηγεί σε μια χρόνια ή περιστασιακή επανάσταση που είναι, ως επί το πλείστον, στα λόγια. Βλέπετε, λόγο του αέρινου στοιχείου τους δυσκολεύονται πολύ να εφαρμόσουν αυτά που πιστεύουν σε πρακτικό επίπεδο. Είναι ιδανικοί για να μεταδώσουν τις πρωτοποριακές ιδέες τους και η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν λειτουργούν βάση το προσωπικό τους συμφέρον αλλά το συλλογικό. Στον τομέα των σχέσεων είναι σταθεροί, όμως, εάν αισθανθούν ότι αμφισβητούνται οι προθέσεις τους, τότε δραπετεύουν. 



Δεκέμβριος - MEENA 

Ακριβώς όπως ο Mesha (Κριός), αντιπροσωπεύει την αρχή, ως πρώτο ζώδιο, έτσι και ο Meena αντιπροσωπεύει την αυτοπραγμάτωση και την αιωνιότητα, ως δωδέκατο και τελευταίο ζώδιο. Τα άτομα που επηρεάζονται από το ζώδιο αυτό έχουν το χάρισμα της διαίσθησης και έχουν έντονη ευαισθησία. Η δυαδική φύση τους συχνά τους αποπροσανατολίζει και τους διασπά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καθορίσουν τους στόχους και τις απόψεις τους. Είναι πολυδιάστατοι, δημιουργικοί και ιδιαίτερα πνευματικοί, και ποτέ δεν ξέρουν τι πραγματικά θέλουν. Δεν αντέχουν τις συγκρούσεις και τις αντιπαλότητες, γι’αυτό προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των άλλων. Ο κόσμος του ονείρου τους συνεπαίρνει όταν οι συνθήκες της πραγματικότητας δεν τους ικανοποιούν. Όμως, το στοιχείο τους αυτό είναι η ζωογόνος και η κινητήρια δύναμή τους, αφού μέσω της φυγής βιώνουν αυτό που θέλουν πραγματικά. Στις προσωπικές σχέσεις τους είναι πολύ τρυφεροί και ρομαντικοί, όμως υπάρχει η τάση της εξιδανίκευσης που τους οδηγεί σε λανθασμένες επιλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου