Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Μαρινιέρα: βίρα τις άγκυρες




Κάπου εκεί στα 1820 οι Γάλλοι ναυτικοί της Βρετάνης, στιλάτοι εν αγνοία τους, διάλεξαν ως μέρος της καθημερινής ενδυμασίας τους μπλούζες με λεπτές ή χοντρές ρίγες.
Ενθουσιασμένοι με την ιδέα τους, οι Γάλλοι ναυτικoί, υιοθέτησαν το 1858 τη μαρινιέρα (που προέρχεται από τη γαλλική λέξη marine που σημαίνει θάλασσα) ως κομμάτι της επίσημης στολής τους. Λέγεται, πως η συγκεκριμένη μπλούζα επιλέχθηκε επειδή οι άσπρες και μπλε ρίγες της εξυπηρετούσαν το να μπορεί κάποιος να εντοπιστεί ευκολότερα αν τυχόν έπεφτε στη θάλασσα.


Η μαρινιέρα έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια ανδρικού ντυσίματος τη δεκαετία του 30, καθιερώθηκε ως αντικείμενο υψηλής μόδας από τη Chanel, τη λάτρεψε η Brigitte Bardot και την έκανε -σχεδόν- σήμα κατατεθέν του το τρομερό παιδί της Γαλλικής μόδας ο Γάλλος Jean Paul Gaultier ενώ μεγάλο έρωτα περνά μαζί της εδώ και χρόνια η Sonia Rykiel και φέτος μια σχέση πάθους αναπτύχθηκε μεταξύ των δημοφιλών ριγών και της Miu Miu. 


Αγαπημένο κομμάτι της Coco Chanel, η οποία καθιέρωσε τη ρίγα και της Μπριζίτ Μπαρντό.


Κλασσική συνταγή: συνδυασμός μαρινιέρα (ριγέ μπλούζα) με λευκές ή navy blue παντελόνες (σχεδόν να τις πατάς και αρκετά φαρδιές) ή και με καυτή μίνι φούστα στους ίδιους χρωματισμούς και ναυτικό αξεσουάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου